image

Wat zijn de afmetingen van een voetbalveld?

Voetbal, de populairste sport ter wereld, is onderworpen aan zeer specifieke regels. De grootte van een officieel voetbalveld wordt bijvoorbeeld bepaald door de wetten van de International Football Association Board (IFAB). Zulke regels zijn natuurlijk essentieel om voetbal universeel te kunnen spelen. Dus hoe groot is een voetbalveld? Wij geven je het antwoord!

Wat zijn de afmetingen van een voetbalveld?

Voor profs en amateurs

Voetbal is de universele sport bij uitstek. Daarom is de oppervlakte van voetbalvelden niet evenredig met het vaardigheidsniveau van de spelers. Of je nu voetbalt op afdelingsniveau of in de grootste professionele competities, je veld moet de officiële afmetingen respecteren.

Met andere woorden, de afmetingen van een voetbalveld op de sportfaciliteiten van een klein dorp in Frankrijk zijn vrijwel dezelfde als die van de meest prestigieuze stadions waar professionele spelers deelnemen aan internationale competities (het Camp Nou in Barcelona, het Wembley Stadion in Londen, het Santiago Bernabéu Stadion in Madrid, het San Siro Stadion in Milaan of het Stade Vélodrome in Marseille).

De afmetingen van een voetbalveld kunnen echter enkele meters in lengte of breedte verschillen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor de thuis- of trainingsvelden van amateurclubs, die vaak aangepast zijn aan de grootte van hun sportcomplex.

Aan de andere kant veranderen de lengte en breedte van een voetbalveld met de leeftijd van de spelers. Hoe jonger de voetballers, hoe kleiner de velden waarop ze spelen. Hierdoor kan elke speler zich ontwikkelen op speeloppervlakken die geschikt zijn voor zijn fysieke mogelijkheden. Ook het type sport heeft een impact op de grootte van het veld. Speeloppervlakken voor 5-tegen-5 voetbal zijn logischerwijs kleiner dan die voor 8-tegen-11 voetbal.

Hoeveel meter lang is een voetbalveld?

De grootte van een voetbalveld wordt bepaald door voetbalwet 1.

  • Voor volwassen voetballers (seniorencategorie) kan het speeloppervlak variëren tussen 4.050 m2 en 10.800 m2. Concreet moet de lengte van een voetbalveld tussen 90 en 120 meter zijn. De breedte moet minimaal 45 meter en maximaal 90 meter zijn.

  • Wat het oppervlak betreft, kunnen buitenvelden worden gemaakt van natuurgras, kunstgras of aarde. Naast de lengte en breedte van het voetbalveld wordt ook de lay-out van de verschillende elementen die op het oppervlak aanwezig moeten zijn, bepaald door de spelregels. Dit geldt bijvoorbeeld voor de middencirkel, de penaltystip, de strafschopgebieden en de cirkelbogen op de vier hoeken van het veld. Of het nu een kunst- of grasveld is, de doelen hebben ook voorgeschreven afmetingen.

  • Voor 11-a-side voetbalvelden moeten de doelen 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog zijn.

Hoe moeten voetbalvelden worden uitgerust?

Wil je je sportvelden voor volwassenen uitrusten met doelen van professionele kwaliteit? De professionele voetbalkooien en verplaatsbare voetbaldoelen van Powershot zijn bestendig en duurzaam en voldoen aan de behoeften van amateur- en profclubs en lokale overheden.

Een voetbalveld afbakenen: welke uitrusting moet je kiezen?

Naast de lijnen op de vier hoeken (de zijlijnen in de lengte en de doellijnen in de breedte) heeft het oppervlak van een voetbalveld talloze markeringen op de grond. Voetbalvelden zijn altijd verdeeld in twee delen van perfect gelijke grootte (zodat elk team zijn eigen kant heeft):

  • De horizontale lijn die deze twee delen afbakent, wordt de middenlijn genoemd.

  • Deze middellijn wordt doorkruist door een grote cirkel met een straal van 9,15 meter, de middencirkel. Bij voetbalwedstrijden wordt de aftrap genomen vanuit het midden van deze cirkel, om de wedstrijd te beginnen of om een doelpunt van de tegenstander te volgen.

  • Op dezelfde manier moet aan elk uiteinde van het voetbalveld een strafschopgebied worden afgebakend. Deze penaltygebieden zijn essentieel omdat ze de gebieden afbakenen waarin keepers de bal met hun handen mogen pakken. Buiten deze gebieden is de penalty een vrije schop voor de tegenstander (en waarschijnlijk een rode kaart voor de keeper!).
  • Binnen elk gebied wordt 11 meter van de doellijn een penaltystip gezet. Bij het aanleggen van een voetbalveld is het ook essentieel om bogen te definiëren in de vier hoeken van het veld. Deze gebieden bepalen waar de bal naartoe gaat als een speler een hoekschop gaat nemen.

Welke uitrusting is er nodig om de velden af te bakenen?

Al deze grondlijnen zijn noodzakelijk voor voetbal. Ze stellen voetballers in staat om hun weg te vinden op het veld en scheidsrechters om de regels in bepaalde gebieden te handhaven. Ben je een vereniging of lokale overheid die regelmatig zijn voetbalvelden moet afbakenen? Of het nu gaat om een nieuw of een oud veld, je hebt de juiste uitrusting nodig, te beginnen met :

  • markeerverf. Deze verf is speciaal ontworpen voor natuurgrasvelden, beschadigt je velden niet en houdt perfect. De verf is verkrijgbaar in verschillende kleuren (wit, blauw, rood en geel) en is eenvoudig te verdunnen met water.
  • Om je voetbalveld af te bakenen, kun je kiezen voor een spray- of kalkmarker. De sprayplotter is gemakkelijk te gebruiken en zorgt voor een veld dat voldoet aan de normen voor voetbalcompetities door rechte, uniforme lijnen te produceren. De verf wordt met een druksysteem op het gras aangebracht, zodat de lijnen in alle spelomstandigheden perfect zichtbaar zijn.

Afmetingen van het speeloppervlak voor 11-a-side, 8-a-side en 5-a-side voetbal

Nu je de afmetingen van een 11-a-side voetbalveld kent, wat met een 8-a-side of 5-a-side veld?

5-a-side voetbal wordt vooral gespeeld door onze jongste leden (categorieën U6 tot U9). Het veld is aangepast aan hun fysieke en technische vaardigheden en meet tussen 20 en 30 meter breed en tussen 30 en 45 meter lang. Voor optimale omstandigheden kun je je 5-a-side veld uitrusten met voetbaldoelen. Oudere kinderen kunnen spelen op voetbalvelden die overeenkomen met een half veld voor volwassenen.

Geef je voetballers in de dop speelomstandigheden die de beste spelers waardig zijn door ondergrondse voetbalkooien of verplaatsbare voetbaldoelen op je sportuitrusting te installeren. Als je futsal of zaalvoetbal speelt, moeten de afmetingen van het veld opnieuw voldoen aan de vereisten van de FIFA (Fédération Internationale de Football Association). De lengte moet tussen 25 en 42 meter zijn, terwijl de breedte niet meer dan 25 meter mag zijn. Om je futsalvelden uit te rusten met kwaliteit sportmateriaal, biedt Netsportique je stevige, duurzame futsal doelen.

Grootte en oppervlakte van officiële voetbalvelden

Bij voetbal wordt de grootte van het veld bepaald door de spelregels. Deze staan echter variaties toe in zowel lengte als breedte.

Ter herinnering, de lengte moet tussen 90m en 120m zijn en de breedte tussen 45m en 90m. Deze regel is strenger voor officiële voetbalcompetities op het hoogste niveau. Professionele wedstrijden moeten gespeeld worden op velden van 105m bij 68m.

Deze oppervlakte wordt bijvoorbeeld toegepast bij de verschillende wereldbekerwedstrijden. De instanties die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van voetbal over de hele wereld dringen er bij lokale overheden en clubs op alle niveaus op aan om deze maat van 105 x 68 meter toe te passen bij de aanleg van nieuwe velden. Uiteindelijk is hun doel dat alle 11-a-side voetbalvelden dezelfde oppervlakte hebben.

Kortom, de afmetingen van een voetbalveld worden bepaald door de spelregels. Ook de grondmarkeringen moeten voldoen aan bepaalde regels die zijn opgelegd door de IFAB en de FIFA. Dankzij dit kader is voetbal een universele en populaire sport die in elk land ter wereld wordt gespeeld. En als je op zoek bent naar kwaliteitsuitrusting om je voetbalvelden uit te rusten of om markeringen op het veld aan te brengen, dan biedt Netsportique je een breed assortiment aan tegen de beste prijzen!

Onze blogcategorieën

Welkom! We gebruiken cookies om uw bezoekervaring te verbeteren, u gepersonaliseerde inhoud en reclame aan te bieden, onze producten en diensten te verbeteren en ons publiek te meten. Met uw toestemming geven we toestemming voor het gebruik van cookies van onze partners.