image

Hoe word ik voetbalcoach?

Er zijn veel mensen voor wie de functie van coach, en zelfs het beroep van voetbaltrainer, altijd een echte roeping is geweest! De coach is namelijk verantwoordelijk voor het sportieve succes van zijn team. Door zijn trainingen en zijn management moet hij ervoor zorgen dat zijn team zo competitief mogelijk is. Netsportique belicht de verschillende vereiste kwaliteiten en geeft je advies om de best mogelijke voetbalcoach te worden.

Welke opleiding heb je nodig om voetbaltrainer te worden?

Veel oud-voetballers ambiëren een trainerscarrière als hun speeltijd voorbij is. Het is duidelijk dat sommige ex-voetballers dankzij de ervaring die ze hebben opgedaan door contact met verschillende coaches, een zeer succesvolle carrière als coach kunnen hebben. De vaardigheden en de veelheid aan gevarieerde oefeningen van hoge kwaliteit die ze tijdens hun carrière zijn tegengekomen, geven ze net zoveel wapens om later coach te worden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat hetniet genoeg is om voetballer te zijn geweest om een goede coach te worden .

Elk jaar organiseert de Fédération Française de Football (Franse voetbalbond) een groot aantal sessies om je te helpen de verschillende trainersdiploma's te halen. De FFF heeft zelfs een uitgebreide reeks diploma's gecreëerd zodat iedereen de best mogelijke opleiding tot voetbaltrainer kan krijgen, ongeacht zijn of haar niveau.

Dit is de cursus die je moet volgen als je professioneel voetbaltrainer wilt worden:

  • CFF1 (Certificat Fédéral de Football) tot CFF4: jongeren coachen tot en met seniorenniveau (onder Regionaal 3)
  • BMF (Brevet Moniteur de Football): een jeugdteam op regionaal niveau, een seniorenteam op regionaal 3-niveau.
  • BEF (Brevet d'entraîneur de Football): jeugd regionaal, senioren, Regionaal 2 en 1, vrouwen Divisie 2.
  • DESJEPS (hoger staatsdiploma): Een team dat speelt in Nationaal 3 of 2.
  • BEFF (Brevet d'entraineur formateur de football): een erkend trainingscentrum van een professionele club, of een federaal hoopcentrum.
  • BEPF (Brevet d'entraineur professionnel de football): L1, L2 en Nationale clubs of een nationaal team.

Wat doen voetbalcoaches?

Op amateurniveau is de belangrijkste taak van een coach om zijn team te verenigen rond een gemeenschappelijk sportief doel en ook om belangrijke waarden bij te brengen zoals respect, jezelf overtreffen, doorzettingsvermogen, wederzijdse hulp en een gevoel van teamgeest, die elke jonge voetballer moet worden bijgebracht. Dit is de nummer 1 rol van de coach, omdat hij het algemene beeld van de sport en het voetbal weerspiegelt, en het is heel belangrijk dat de coach het eerste voorbeeld is voor jonge spelers.

Heel vaak worden deze aspecten vergeten; we proberen sportief succes en overwinningen en prestaties op de eerste plaats te zetten, maar vrijwilligerswerk en het gemeenschapsleven vertegenwoordigen ook veel en geven vorm aan de toekomst van jonge spelers, die bovenal kinderen zijn die zullen opgroeien en evolueren in de maatschappij. We mogen de sociale rol van de coach niet vergeten.

Als het gaat om de professionele wereld en de baan van voetbalcoach, is de belangrijkste rol natuurlijk het ontwikkelen van de fysieke, technische en mentale vaardigheden van de spelers om de sportieve doelen die door het management van de voetbalclub zijn gesteld, volledig te bereiken.

Dit houdt in

  • het organiseren van trainingen van hoge kwaliteit
  • het samenstellen van een technische staf (dokter, assistent, fysieke trainer, enz.) om de best mogelijke manieren te bieden om de spelers te ontwikkelen volgens hun behoeften.

Als professioneel voetbaltrainer heb je een baan, een activiteit in loondienst, dus je wordt betaald voor je werk, wat betekent dat je kunt praten over doelstellingen en in de eerste plaats over sportief succes. Dan zijn er natuurlijk nog andere neventaken, zoals het spreken met de media. Professionele coaches moeten minstens een keer per week deelnemen aan persconferenties.

Welke vaardigheden zijn vereist?

De belangrijkste vaardigheid van een voetbalcoach is goed georganiseerd zijn. Met zo veel verschillende taken moeten coaches rigoureus zijn wat betreft de structuur van hun dagelijkse werk en als ze georganiseerd zijn, kunnen ze al deze taken tegelijk aan!

Pedagogie is ook een belangrijke vaardigheid voor een voetbalcoach om de overdracht van kennis te vergemakkelijken.

Je moet ook standvastig zijn en respect afdwingen, maar het is belangrijk om te benadrukken dat je verschillende posities moet innemen afhankelijk van het type personages in je team.

Leidinggevende kwaliteiten zijn essentieel als je wilt slagen in je rol, want menselijk management en het managen van ieders ego's is niet altijd gemakkelijk in een teamsport op hoog niveau. Je moet weten hoe je authentiek kunt zijn en oprecht kunt spreken, zodat moeilijke beslissingen altijd door iedereen worden geaccepteerd.

Natuurlijk moet een coach ook technische vaardigheden hebben op het gebied van het spel, het ontwerpen van trainingen, tactische analyses en video's, om spelers op voetballend gebied vooruit te helpen.

Welk salaris kan ik verwachten?

Voor een beginnende voetbalcoach (die op zijn minst in het Franse nationale team speelt) kan het salaris variëren van €4.000 bruto per maand tot €12.000 bruto per maand.

Natuurlijk is voetbal een sport waar de salarisongelijkheid steeds groter wordt, dus we zullen enorme verschillen zien tussen divisie 1 en divisie 2, en zelfs binnen divisie 1, met een aantal van de top 6 of 7 coaches die een salaris van enkele tienduizenden euro's verdienen.

Het lokken van geld moet echter niet de prioriteit zijn voor een voetbalcoach. Hij moet vooral zijn team en club ontwikkelen en een prachtig visitekaartje zijn voor de stad en regio waar de voetbalclub vandaan komt.

Waar kan ik een baan vinden?

Op amateurniveau is de beste manier om een baan als voetbalcoach te vinden mond-tot-mondreclame. Regionale sportclubs adverteren regelmatig in de lokale media, zoals regionale kranten en tijdschriften. Om een baan als professioneel voetbalcoach te vinden, kun je informatie inwinnen bij de FFF of de advertenties op Linkedin, het professionele sociale netwerk, raadplegen.

Professionele voetbalclubs publiceren daar regelmatig vacatures. Maar de belangrijkste en meest betrouwbare website is Jooble. Op deze site vind je alle vacatures die aansluiten bij jouw interesses. Dus als je op zoek bent naar spannende vacatures voor voetbaltrainer, bezoek dan Jooble.

Met ons advies hopen we dat je je weg kunt vinden en vooral dat je de club vindt die bij je past. Je hebt nu alle sleutels om een goede voetbaltrainer te worden en we hebben geprobeerd je te vertellen over de verschillende vaardigheden die je nodig hebt en de waarden die je moet overbrengen.

Ontdek onze andere adviezen over voetbaltraining voor verschillende leeftijdsgroepen, specifieke fysieke voorbereiding en al onze tips om sterker te worden in voetbal.

Onze blogcategorieën

Welkom! We gebruiken cookies om uw bezoekervaring te verbeteren, u gepersonaliseerde inhoud en reclame aan te bieden, onze producten en diensten te verbeteren en ons publiek te meten. Met uw toestemming geven we toestemming voor het gebruik van cookies van onze partners.